
NIH Purchase Card Frequently Asked Questions (FAQs) 
 
 
Q: What documents need to be in the monthly acquisition file?   
 
A: A printed copy of the NBS NIH Purchase Card Report after the reconciliation has been completed 

for the month.  This monthly report should include a section of matched (i.e. reconciled) 
transactions and a second section for unmatched transactions.  Also, required in the monthly files 
are: original supporting documentation received from the vendor and/or cardholder, e.g. charge 
slips, credit slips, packing slips, cash register receipts, etc.; a copy of all require clearances in 
accordance with NIH Manual 26307-3/6307-3; special clearance and other acquisition 
procedures; a copy of all additional forms required by IC procedures; "I.M.P.A.C. Cardholder 
Statement of Questioned Item" form, if applicable.     

 
 
Q: How should I be maintaining my monthly purchase card files? 
 
A: Monthly purchase card files are to be maintained by MATCHED DATE.  Prior to NBS’ 

implementation the CHs were required to file by purchase date, but that policy has changed, and 
now CHs are required to file by matched date.  For example, if a CH’s March 2008 NBS NIH 
Purchase Card Report lists 12 matched transactions for that month, the supporting 
documentation for those 12 purchases should be in the March 2008 file. 

 
 
Q: "Sometimes I can't get a copy of a Packing Slip or Invoice from the purchase 

requestor/vendor.  What should I do?" 
 
A: Thoroughly document your attempts to track documentation down (date, time, who you spoke 

with, etc.) and attach this information into your monthly acquisition file to justify why this 
information is missing.  

 
 
Q: Is it better to contact the P-Card Program via email or the Help Line? Should we be 

keeping a copy of responses we've received, handwritten or copies of emails, to verify the 
information we were given? How fast is the typical response time? 

 
A: Depending on how quickly the response is needed, it would be better to email the P-Card 

Program at creditcard@od.nih.gov, or in the Global Address List as Help, Creditcard.  Any policy 
issues that the helpline has given you should be included in the monthly acquisition file.  The 
average response time is 24-48 hours.  

 
 
Q: I have Convenience checks and never use them.  What is the correct procedure for 

returning them to the P-Card Program? 
 
A: The checks must be destroyed by the cardholder and/or the Card Approving Official.  In addition, 

the NIH Purchase Card Program must be notified that the checks have been destroyed and 
should be cancelled with US Bank.  The notification must be sent via email to 
creditcard@od.nih.gov. 

 
 
Q: What training am I responsible for taking as a cardholder and CAO? 
 
A: As a new cardholder and/or CAO you must complete the purchase card classroom training, 

online refresher training, green purchasing training, and Section 508 training.  The purchase card 
classroom training and 508 training only needs to be completed once by cardholders and
CAOs, but the refresher, and green purchasing must be successfully completed once a year. 
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Q: "How should I properly document receiving information? 
 
A: When the items are received, record the receiving information (date and signature of the 

individual accepting the supplies or services) on the shipping document and/or the monthly 
Purchase Log. 

 
 
Q: What are the dates that the reconciliation should be completed by?  What happens to my 

card if we can’t get them done on time? 
 
A: The cardholder must complete reconciliation by the 13th.  The CAO must reconcile the 

cardholder’s purchases monthly by the 18th of each month.  (If these dates fall on a Holiday or a 
Weekend, the due date is the next business day.)  Failure to do so will result in the cardholder’s 
account being suspended.  If an extension is needed, email the helpdesk at 
creditcard@od.nih.gov or in the Global Address List at Help, Creditcard. 

 
 
Q: What are the timeframes for logging purchases?   
 
A: Purchases made on the P-Card should be logged within the week of purchase.   
 
 
Q: Why does there need to be documentation of mandatory sources?  I know that most of the 

items I buy aren’t available from NIH Stock. 
 
A: Mandatory or Priority sources are areas required by statute to acquire supplies and services from 

when available. Sources such as NIH inventories, other government agencies excess personal 
property, Federal Prison Industries (UNICOR) GSA, etc, must be checked first to see if the need 
may be satisfied. The buyer may then purchase the item commercially if the aforementioned 
sources are not able to meet the need. 

 
 
Q: "What should I do when a vendor charges sales tax?" 
 
A: If taxes or surcharges are added to a government purchase, the cardholder should ask the 

merchant to remove the tax or surcharge and, if requested to provide documentation or a tax 
exempt number. The cardholder should provide the merchant with the OPDIV’s employer 
identification number (EIN) or a copy of the state’s tax exempt letter http://www.gsa.gov/. If the 
merchant refuses to remove the tax, and the cardholder and AO are unable to resolve the matter, 
the cardholder should attempt to locate another merchant that does not add tax to the purchase 
price. If no other merchant is available, the cardholder may make the purchase from the original 
merchant, and document the file that an attempt was made to have the tax removed. 

 
 
Q: "What is the required NAICS code information and how should I document it?" 
 
A: NAICS Code lookups: http://epic.od.nih.gov/naics/index.asp; http://www.arnet.gov/far/.  There are 

two parts to the NAICS Code documentation requirement:  1) the 5 digit NAICS code; and 2) the 
business size standard (size standards by either the dollar amount or by the number of 
employees that a business may not exceed to qualify as a small business).  For purchases over 
the micro-purchase threshold, CHs should document the Code and the Business Size Standard 
on the form provided under FAR 52.219, http://www.arnet.gov/far/current/html/52_217_221.html, 
or note this information on the purchase request form. 
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Q: Why is it prohibited to fax credit card information to a vendor?  Are there any exceptions 

to the rule?   
 
A: Visa requirements state that faxing a copy of the card or faxing the card number is prohibited.   
 
 
Q: How do I know if my purchase transactions are considered split purchases? 
 
A: The following examples illustrate several cases.  
 

Situation Assume cardholder has a 
$3,000 single purchase limit  

Determination  Rationale  

Cardholder receives a requirement for an 
item costing $2,000 today and makes the 
purchase. Later in the day, the 
cardholder receives another requirement 
for the same item. The cardholder was 
not aware of the second requirement at 
the time the first purchase was made.  
 

Not a split 
purchase  

The cardholder was not aware of the 
second requirement when the first 
purchase was made. Had the cardholder 
received both requisitions at the same 
time, the proper action would have been 
to consolidate the requirements, and 
forward to the contracting office if the cost 
exceeded the cardholder’s single 
purchase limit.  

Cardholder receives a request for 
multiple items. The total exceeds $3,000, 
but not all items are available from a 
single vendor. When making the 
purchases from each vendor, the 
individual purchases will not exceed 
$3,000. The cardholder makes the 
purchases from different vendors.  

Not a split 
purchase  

Although the single requirement exceeded 
the cardholder’s limit, the cardholder could 
not obtain all of the items from the same 
vendor. There was no intent on the part of 
the cardholder to split the purchase just to 
avoid the single purchase limit, therefore, 
this is not considered a split purchase.  

The cardholder has a requirement to 
have three office areas painted. Each 
area will cost $2,000. The cardholder 
decides to issue three separate 
purchases for the work.  

Split purchase  The cardholder split the purchase 
requirement, which totaled $6,000, into 
three smaller purchases solely for the 
purpose of allowing the purchases to be 
made under the cardholder’s purchase 
limit. The proper course of action would 
have been to forward the requirement to 
the contracting office for purchase.  

Cardholder receives a requirement for 
five identical products, each costing 
$1,000 and available from the same 
vendor, but needing delivery to five 
different locations. Cardholder elects to 
make five separate purchases.  

Split purchase  The shipping destination alone is not a 
valid reason to split a requirement into 
multiple purchases. The proper course of 
action would have been to consolidate the 
requirements and forward to the 
contracting office for purchase.  

Cardholder has a requirement for two 
products, each of which is available from 
the same vendor. The total cost will be 
$4,000. However, the cardholder knows 
that one of the items can be obtained 
from another vendor at substantially less 
cost. If the cardholder purchases from 
two vendors, the total cost will be $3,000.  

Not a split 
purchase  

The cardholder made a good business 
decision by using two vendors instead of 
one, saving $1,000. Because the 
cardholder had no intent to split the 
purchase just to avoid the single purchase 
limit, this is not considered a split 
purchase.  

 
Cardholders who are unsure whether they have a split purchase should contact their CAO for additional 
guidance.  
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Q: What purchases are considered Personal Appeal items? And why is a justification needed 

if it's under $3k on those purchases?  
 
A: Personal appeal items are those items which can be used for official duties as well as for 

personal use.  When buying such items:  (a) type a short justification on the ordering form which 
will demonstrate that this item is needed for a legitimate NIH purpose, and (b) have the 
responsible approving official sign the ordering form authorizing the purchase.  The following are 
some examples of personal appeal items that have legitimate NIH use:  adding machines; 
calculators; typewriters; Brief cases (attaché and similar type items); cameras and accessories; 
hair dryers; radios; thermos; carafes, etc. 

 
 
Q: Why are AutoPay and EasyPay considered an unauthorized purchase, when it’s being paid 

directly to the vendor?  This item is not stated on the Unauthorized List, so it was not clear 
that it could not be done. 

 
A: Technically, when paying a merchant through a third-party processor, the buyer is actually 

completing the transaction with the processor, not the merchant.  The name of the processor will 
appear on the monthly statement of account instead of the merchant. 

 
 HHS policy prohibits using the Government purchase card to pay merchants through a third-party 

processor because of the greater risk of abuse, issues involving disputed transactions, and 
difficulty identifying and reconciling transactions.  There are two exceptions to this prohibition: 

 
 No other merchants can supply the product or service or meet delivery, quantity, or 

quality requirements, and the merchant in question will accept payment only through the 
third-party processor.  In this case, the cardholder may use the card to purchase the 
product or service but must document the purchase file with the name of the merchant, 
the name of the third-party processor, the amount of the transaction, and a brief 
statement explaining why it was necessary to purchase the product or service from that 
merchant. 

 The cardholder used the card to purchase from a merchant but was unaware that the 
merchant was using a third-party credit card processor.  In this case, the cardholder may 
not know that a third-party processor was used until he or she receives the bank 
statement.  It may be difficult to reconcile the purchases because the transaction may 
appear under the name of the third-party processor instead of the merchant name.  
Before contacting the bank to dispute a transaction that, on the surface, may appear to 
be invalid, the cardholder should attempt to match the purchase amount on the bank 
statement with the purchase log and records, contacting the merchant if necessary to 
confirm whether it uses a third-party processor. 

 
The cardholder should document the purchase file and send an informational e-mail to the A/OPC 
indicating the names of the merchant and third-party processor.  A/OPCs must keep a list of 
merchants using third-party processors and periodically advise their cardholders to avoid these 
merchants if possible. 
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Q: How should warranties and protection plans be purchased, when it can’t be done on the P-

card?  This item is not stated on the Unauthorized List, so it was not clear that it could not 
be done. 

 
A: Cardholders may use the purchase card to pay for maintenance agreements if all of the following 

conditions are met: 
 The annual cost of the agreement does not exceed the cardholders single purchase limit. 
 The company will accept monthly and/or bi monthly payments. 
 The card will not be used to pay for services that have not been rendered. 

 
All three of the above mentioned conditions must be met in order to use the purchase card to pay 
for maintenance/service agreements.  If the cardholder is unable to meet all three conditions, they 
may not use the purchase card and the requirement must be submitted to your contracts office. 
 
NOTE:  NIH does not allow the purchase card to be used as a payment mechanism against 
an established Indefinite Delivery Indefinite Quantity (IDIQ) Contract. 
 

 
Q: Why should subscriptions be in the office’s name? 
 
A: NIH does not pay for individual subscriptions.  Subscriptions and memberships in organizations 

or clubs in the name of or for an individual are not authorized.  However, if it is in the name of an 
NIH organizational component (i.e., Director, Division of Acquisition Programs; Assistance and 
Review Branch; etc.), then it is permissible. 

 
 
Q: What kind of property needs to be entered into the property system? 
 
A: Any type of equipment or property must be reported to the IC property custodian.  HHS and NIH 

defines accountable personal property as items classified as capital or non-capital, non-
expendable property (two years or longer expected life), with an acquisition cost of $25,000 or 
greater and items classified as sensitive, regardless of acquisition value.  Sensitive items require 
special control or are subject to unusual rates of loss, theft, or misuse.  (The NIH Property 
Management Officer maintains the Sensitive Property List.  Please refer to the Personal Property 
Management Guide - NIH Manual Chapter 26101-25-2 for list of sensitive items as well as the 
time frame required for their submission for inclusion into the NIH Property Data Base.)  
Cardholders are required to print a copy of the completed property screen for their files. 

 


